Slow Food je međunarodna neprofitna udruga koja se od 1986. godine zalaže za davanje prave vrijednosti hrani, poštujući one koji proizvode u skladu s okolišem i ekosustavima, a zahvaljujući lokalnim zajednicama i tradiciji kao tradicionalnih nositelja i čuvara tih znanja.

 

Pokret Slow Food je zamišljen kao odgovor na širenje nezdrave i brze hrane i frenetičnih navika. Slow Food brani i širi poljoprivredne, prehrambene i vinske tradicije iz cijelog svijeta i svakodnevno djeluje u 150 zemalja kako bi promovirao dobru, čistu i pravednu hranu.

 

Tijekom godina, Slow Food je stvorio bogatstvo iskustava i metoda intervencija te stvorio mrežu lokalnih zajednica koje dijele zajedničke ciljeve, počevši od sustava proizvodnje i konzumacije hrane, promičući načine života koji poštuju ljude, stavljajući čovjeka u društveni, kulturni i okolišni kontekst u kojem živi i radi.

 

Suradnja Slow Food-a i naše Udruge Istarsko – Ekomuzej iz Vodnjana (Istrian de Dignan) u Istri traje dvije godine, a brojne su inicijative i uloženi trud prethodile ovoj suradnji. Naša Slow Food zajednica za očuvanje poljoprivredno prehrambene baštine Istre nastala je 2019. godine s ciljem promicanja i očuvanja tradicionalnih resursa Istarske županije.

 

Ovim se projektom želi razviti i učvrstiti djelovanje Slow Food mreže u Hrvatskoj kako bi se pridonijelo održivom ruralnom razvoju i socijalnoj uključenosti mladih.

 

Ciljevi projekta

  • potaknuti pristup mladima održivom korištenju lokalnih resursa
  • poboljšati izbor mladim ljudima koji su se vratili iz inozemstva i pokrenuli poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju koja pronalazi interes tržišta
  • pružiti praktične alate i znanje za pokretanje poduzetništva, potičući nove mlade ljude, te zadržavajući one koji su već uložili
  • prepoznati vrijednost onih proizvođača koji svojim radom čuvaju gastronomsko nasljeđe, koji su opremljeni specifičnim znanjem i alatima za bavljenje agroekologijom i koji mogu promovirati svoje proizvode u gastronomskom i turističkom sektoru
  • promovirati sudjelovanje mladih kao volontera i inovatora kako bi dali vrijednost potencijalu kvalitetne lokalne gastronomske proizvodnje.

Good, clean and fair food for everyone

Međunarodni pokret Slow Food rođen je prije 25 godina u Italiji, a danas je globalna mreža kojoj je cilj osigurati dobru, čistu i poštenu hranu za sve.